home

fotos

filmpje

naam

geboortekaartje

afscheid

Zara's leukemie

boom

13 augustus

KiKa

gastenboek

Zara

Hieronder volgen de emails die we verstuurd hebben tijdens Zara's ziekteproces.

Twinkle twinkle little star
how I wonder what you are
up above the world so high
like a diamond in the sky

28 september 2006
Een bom is ontploft in ons leven....
26 september gingen we - met naar wij dachten vage klachten - met Zara naar de dokter. Ze had wat onverklaarbare blauwe plekken, met puntbloedinkjes (kleine paarse stipjes), daarnaast was ze achteraf gezien ook wel bleek en makkelijker moe. Maar goed, babyzusje Isis was nog maar net geboren, dus daar had ze ook een beetje van van slag kunnen zijn. We werden echter direct doorgestuurd naar het Franciscus ziekenhuis voor bloedtesten. Diezelfde avond kreeg Zara al een bloedtransfusie via een infuus en moest ze blijven. De volgende ochtend met ambulance (zonder sirenes, maar wel spannend) naar het Sophia. Nu ligt Zara dus in het Sophia ziekenhuis in Rotterdam en is er tot onze schrik/verdriet/ boosheid/ellende/horror/onmacht definitief vastgesteld dat ons prinsesje leukemie heeft.... Dit kan niet, dit mag niet, maar is wel de keiharde waarheid. Natuurlijk gaan wij hier keihard tegen vechten en moet ze beter worden. De behandeling is gelijk begonnen met cytostatica (chemo) via een ruggeprik (MTX), via het infuus en met pillen (waaronder prednison), maar het zal een strijd zijn van zeker 2 jaar..... Wij hopen in de loop van volgende week in Roosendaal terug te zijn. Tot dan verblijven wij alle 4 in Rotterdam.

30 september 2006
hier dan een berichtje vanuit Rotterdam.
Dat het leven oneerlijk is en dat dit nooit had mogen gebeuren, daar zijn we het allemaal over eens. Wel vinden wij het fijn en waarderen wij het dat jullie als vrienden jullie steun en medeleven aan ons laten voelen door berichtjes/emails/ kaarten/telefoontjes. Bedankt daarvoor.
Deze week is heel onwerkelijk geweest. Maar helaas zullen wij eraan moeten gaan wennen dat de leukemie van Zara onderdeel van ons dagelijkse leven gaat worden. We hopen rond donderdag terug naar huis te mogen, maar deze 1e week is natuurlijk nog maar het begin van een lange strijd. We moeten thuis dagelijks medicijnen gaan toedienen via de sonde in haar neusje, die daar voorlopig wel zal blijven zitten. Dat zijn chemo-kuur-medicijnen met de overbekende mogelijke bijwerkingen(en allerlei medicijnen voor diverse bijwerkingen) . Daarnaast zullen we in de eerste maanden echt een aantal keer per week naar het ziekenhuis moeten voor poliklinische behandelingen en onderzoeken. Later zal de behandeling minder intensief zijn, maar de behandelperiode van dit protocol duurt echt 2 jaar. Slagingskansen hangen af van het succes van de behandelingen, daar valt nog weinig over te zeggen, maar uiteraard gaan wij alleen uit van een positieve afloop.
Maar goed, eerst zitten we dus nog hier. Martijn slaapt bij Zara op de kamer, en Isis en ik slapen in het Ronald McDonald huis. De afgelopen dagen zijn vooral gevuld geweest met allerlei onderzoeken (echo van het hartje en andere ingewanden, foto's van longen etc), maar vandaag en morgen zijn iets rustiger op dat gebied, aangezien het weekend is. Maar het een en ander heeft er bij Zara flink ingehakt. De eerste 2 dagen vond ze alle medische handelingen nog wel interessant, maar inmiddels is dat omgeslagen. Ze ziet niet graag witten jassen, ging weigeren medicijnen in te nemen (vandaar de sonde, maar dat is heel gebruikelijk bij jonge kinderen), en het inbrengen van de sonde was een groot drama. Ze eet en drinkt nu weinig en heeft ook niet zo veel praatjes. Dit kan als reactie op de gebeurtenissen zijn, maar kan ook als bijwerking van de prednison optreden. Lichtpuntje van vandaag is dat ze met ons buiten is geweest. Daar heeft ze geschommeld en op een tractortje rondgereden, het deed ons en haar goed om weer wat actie te zien.
Met Isis gaat overigens alles goed. Zij groeit goed door. Hoe keihard het juist is dat onze kraamtijd abrupt tot een einde is gekomen, het is wel ' handig' dat Isis nog zo klein is dat ze heel veel slaapt en borstvoeding drinkt. Hierdoor kunnen wij aandacht aan Zara geven, terwijl Isis daar nog niet onder lijdt. Door de borstvoeding blijft ze in ieder geval wel dicht bij ons.

4 oktober 2006
even een kort berichtje.
we zijn weer thuis. De 1e kuur in het ziekenhuis zit er hiermee op, maar vele (vnl poliklinische) behandelingen zullen volgen. Zondag moeten we weer terug, daarna woensdag weer enz.
Vandaag had Zara nog chemo via het infuus gehad in het ziekenhuis, daarna mochten we om 17 uur naar huis.
Thuis heeft Zara gelijk flink friet met mayo zitten eten, en had ze weer wat praatjes. Wij genoten.
Helaas moest ze ook voor het eerst spugen, waarsch. reactie op de chemo van vandaag. Dit maakt het toedienen van de belangrijke medicijnen ook moeilijk, want als ze binnen 1/2 uur na medicatie spuugt, moet het nog een keer...
We hebben heeeel veel post en emails gekregen, en daar zijn we blij om. altijd goed te voelen dat er meegeleefd wordt. Zara heeft wat nukkige dagen achter de rug, zonder lachjes, maar sommige kaarten lokten in ieder geval een reactie uit, en dat was al heel wat! Nu we weer thuis zijn, zal ze de kaarten zeker ergens op willen hangen. ik zal haar instructies op dat gebied morgen wel horen. hoop ik.
We zijn in ieder geval weer met z'n viertjes thuis, en dat is al weer heel wat waard. hopelijk vinden Martijn en ik snel een nieuwe 'routine' en lukt het ons om de medicatie en de behandelingen een plaats te geven in ons leven, op een manier dat er nog ruimte overblijft voor de goede dingen van het leven.
bedankt voor jullie medeleven,

10 oktober
We willen maar proberen zo af en toe een nieuwsbrief per email te versturen om jullie allemaal op de hoogte te houden van het wel en wee. We hebben zoveel blijken van medeleven en belangstelling gekregen, dat dit de beste manier lijkt. Om iedereen persoonlijk op de hoogte te houden, is niet te doen. Persoonlijke reacties zijn uiteraard altijd welkom, en worden zeer gewaardeerd.
Via deze weg willen we ten eerste iedereen bedanken voor alle lieve en hartverwarmende kaarten, tekeningen, kadootjes, emailtjes en telefoontjes.
Tsja, de afgelopen dagen... Martijn en ik moeten zelf de medicijnen via de sonde toedienen. Helaas is dit al 2x misgegaan, verstopte sonde door een stroef korrelig medicijn. Stress alom. Zondag was de 2e keer, maar toen konden ze in het ziekenhuis gelukkig de blokkade in de sonde nog opheffen.
We zijn zondag dus voor het eerst terug naar het ziekenhuis geweest. Dat viel mee. Op zich wel even slikken om weer in die gangen te lopen, maar het was een kwestie van 2 uurtjes aan een infuus (ondertussen spelletjes doen om Zara proberen te vermaken) en daarna weer naar huis. Altijd confronterend om andere patientjes te zien die al iets verder in het behandelingstraject zitten, en al haartjes hebben verloren en een hele bolle toet hebben van de medicijnen.... daar zullen wij binnenkort ook mee te maken gaan krijgen. Dan is dat slangetje in haar neus nu nog een peuleschilletje.
De verdere middag thuis is Zara beneden gebleven en heeft ze tv gekeken, spelletjes gedaan, en is ze in haar speelkamertje bezig geweest. Gisteren is Jens even bij Zara wezen spelen. De dagen ervoor heeft ze voor een groot gedeelte op bed doorgebracht, dus iedere lichte vorm van actie is een verademing wat dat betreft.
Sinds we thuis zijn is Zara zowieso gelukkig weer meer zichzelf: ze praat meer, commandeert ons voor vanalles en eet en drinkt beter.
Dat was het weer wel een beetje. We beginnen hier te wennen, maar leven nog wel een beetje in een cocon. Ik denk dat we voorzichtigaan wel weer (kraam)visite op gaan pakken. Maar dan steeds onder voorbehoud van hoe Zara zich voelt/hoe onze dagen eruit zien. We hebben een ziekenhuis data schema waar je u tegen zegt, maar dagen kunnen steeds verschoven worden als Zara's bloedwaarden te laag zijn voor een behandeling, dus kunnen daar ook niet blind op varen. Bovendien is Zara's weerstand lager door de ziekte, dus mensen die ziek/verkouden zijn of koortslip/infectie hebben, zijn helaas niet welkom.
Gisteren ben ik met Isis naar het consultatieburo geweest om te wegen, want dat is natuurlijk ook belangrijk. Die weegt alweer 5105!! Isis maakt het verder goed, is al enorm gegroeid. Het echte pasgeborene is er al wel af. We wachten nu af wie het eerste lachje van haar krijgt, en doen dan ook ons best om haar af en toe te laten zien wat lachen is... een beetje lachtherapie bij Isis in deze donkere dagen, zullen we maar zeggen. En ook Zara weet ons af en toe te laten lachen met grappige of absurde uitspraken.

16 oktober

Zara ligt weer in Sophia. Helaas hebben we 2 complicaties tegelijkertijd: Zara heeft een infectie onder de leden EN heeft als bijwerking van een van de behandelingsmedicijnen (prednison) nu diabetes erboven op gekregen. Zaterdag waren we weer voor infuus-chemo in het Sophia, en toen moest Zara heel erg spugen. Bovendien was ze echt minder lekker en had ze al dagen veel dorst en veel plassen.  Helaas kon de verpleegkundige toen haar bloedsuiker niet controleren, en moesten we naar huis. Thuis bleek 's avonds laat dat de suikerwaarde torenhoog was. Hals over kop naar het Sophia.
Voor de diabetes krijgt ze nu insuline door het infuus, en voor de infectie antibiotica. Maar als we weer naar huis mogen wordt dit insuline spuiten voor ons.... slik. alweer slik.
We zijn hier waarschijnlijk weer wel een week onder de pannen. Het gaat echt niet lekker. Zara is doodmoe, geen kracht of energie, heeft allerlei rare pijntjes , heeft regelmatig koorts of verhoging, wordt helemaal lekgeprikt voor de glucosewaarden en voelt zich gewoonweg ellendig. M'n hart breekt... maar we moeten goede moed houden dat we dit ook weer onder controle krijgen en dan weer " gewoon" doorgaan met de kuur!

27 oktober
Veel van jullie hebben weer even niets van ons gehoord. We hebben het dan ook erg druk met zorgen voor ons meisje en kunnen het vaak niet opbrengen om te mailen. Maar omdat iedereen zo meeleeft, wil ik nu toch even de stand van zaken doorgeven.
Het houdt nog niet over. Na de diabetes, bacterie in de darmen, enorme buikkrampen door verstopping of lucht in de darmen (waarschijnlijk, een bekende bijwerking van vincristine, ook een chemo) en longontsteking, is er nu ook nog een schimmelinfectie gevonden (invasieve aspergillose). En dit is momenteel het grootste probleem. Het is een potentieel levensbedreigend schimmel, maar lijkt wel middels nieuw ingezette antibiotica nu aangepakt te worden. De infectiewaarden in het bloed die torenhoog waren, zijn nu eindelijk eens omlaag aan het gaan. Ook de koorts is verdwenen. Er is dus goede hoop dat het goed gaat komen, maar nog een lange weg te gaan.
Zara is een ziek meisje. Erg mager, diepliggende ogen en nog maar weinig haar... wat er nog is, hebben we nu kortgeknipt - slik. Maar dit is echt geen probleem in vergelijking met wat er verder speelt. Het zou eigenlijk ons grootste probleem van dit moment moeten zijn...
We houden goede hoop. Moet nu stoppen, want Isis huilt. bedankt voor alle kaarten en kadootjes. jullie steun betekent veel voor ons. Martijn en ik slapen bij toerbeurt in het Sophia en in Ronald McDonald. Isis slaapt gewoon waar ik slaap. Zij heeft haar eigen wiegje op Zara's kamer.
Voorlopig nog wel vanuit Rotterdam, groeten,

3 november
het is alweer november. We gingen met een zomerjas het ziekenhuis in, en zullen er met een winterjas uitkomen...
Iedereen is zich aan het voorbereiden op de komst van Sinterklaas, terwijl wij in onze cocon leven. Artikelen in kinder-bladen krijgen ineens een andere betekenis. Je maakt nieuwe vrienden in het ziekenhuis, waarmee je ervaringen uitwisselt. Het merendeel van onze familie en vrienden heeft Isis nog nooit gezien, terwijl ze volgende week alweer 2 maanden oud is. Bizar allemaal.
Gisteren weer een belangrijk gesprek gehad. De behandeling van de leukemie (waar alles mee begon, maar wat alweer lang geleden lijkt) lijkt goed aan te slaan. Morgen definitieve uitslag van de beenmergpunctie. Dit is erg belangrijk, want de verdere chemobehandelingen zijn even stilgelegd. Eerst moet de schimmelinfectie aangepakt worden. En dat is niet makkelijk, het gevaar is nog niet geweken.
De schimmelinfectie zit vnl in haar neus en keel, en ook in haar longen. TIjdens narcose is gebleken dat het neusgebied erg aangetast is. Het is een erg agressieve schimmel, die ook het bot aantast. Er is zelfs al een zichtbaar gaatje ontstaan in haar gehemelte...
Zara is zelf ondertussen wel een stukje opgeknapt. Ze is natuurlijk nog steeds erg zwak, mager en ziek, maar ze is een aantal uur per dag aan het knutselen/lezen/tv kijken en zit dan in een stoel of op schoot. We hebben haar weer zien lachen! En ze wordt weer koppig! We danken dit aan een combinatie van 2 dingen: de enorme pijnaanvallen door de obstipatie zijn voorbij, en de prednison wordt afgebouwd (van dit medicijn werd Zara erg down).
Het is ondertussen duidelijk dat we zeker nog weken hier in het ziekenhuis moeten blijven. Moeilijk, maar wel fijn om daar wat duidelijkheid in te krijgen. We zijn van plan om allebei 1 nacht per week in Roosendaal te gaan slapen. Het is wel fijn om af en toe thuis te zijn (en bij de poesjes), maar de reis is te zwaar om iedere dag te doen. Martijn en ik zijn redelijk bereikbaar via onze mobieltjes. Deze mogen nu in beperkte mate ook in het ziekenhuis gebruikt worden.
Isis is steeds meer wakker en kijkt haar ogen uit. Heeft een beetje uitslag in haar gezicht (van borstvoeding? exceem? van droge ziekenhuislucht? wie zal het zeggen...), maar verder gaat het nog steeds goed met haar.

6 november
even een kort berichtje - tis namelijk al laat.
Beenmergpunctie was goed: Zara is in remissie, wat betekent dat er geen leukemie-cellen meer zichtbaar zijn. de rest van de geplande behandeling is echter wel van groot belang om de kans te verkleinen dat het terug zou komen. Maar dit is dus nu opgeschort ivm de gevaarlijke schimmelinfectie.
Woensdag MRI-scan, die zal inzicht geven in stand van zaken infectie. Een longfoto van vandaag gaf wel goede hoop: de longen zien er al ietsje schoner uit.

10 november
weer een berichtje over de stand van zaken in het Rotterdamse...
er is weer veel gebeurd... een korte weergave:
- de MRI-scan was goed: schimmel zit niet in hersenen
- de CT-scan gaf aan dat de schimmel in het neusgebied niet was uitgebreid.
- wel werd ons verteld dat een KNO operatie noodzakelijk was, om een groot deel van het schimmel (inclusief dood weefsel, slijmvlies en bot) te verwijderen. anders zou het schimmel nooit uitgeroeid kunnen worden.
- deze belangrijke en flinke operatie was gelijk gisteren. Achter Zara's neusje is nu een grote holte...
- operatie was volgens KNOarts succesvol - al het aangetaste 'materiaal' is verwijderd. nu kan de antibiotica hopelijk effectief zijn werk doen op de overgebleven schimmel, zonder nutteloos te verdwijnen in die schimmelmassa die er zat.
- na operatie moest Zara naar intensive care: er zat nl nog een beademingsslang in haar keel
- beademingsslang is er vanochtend uitgehaald, Zara ademt nu goed zelfstandig, ook zonder zuurstofkapje (wat ze laatste week wel op had!). als ze nu stabiel blijft, mag ze morgenochtend terug naar haar 'eigen' kamer op de afdeling.
- voorafgaand aan de operatie heeft Zara voor het eerst in de speelkamer van de afdeling gespeeld. vnl. met playmobil. ze vond dat heerlijk, en wilde niet stoppen! hopelijk zal ze snel herstellen van de operatie zodat ze daar weer wat plezier uit kan halen. nu heeft ze nog pijn en is ze nog slaperig/duf.

bijgesloten een foto van Zara. Zodat jullie een beeld hebben bij alles wat is gebeurd. Natuurlijk moeten we vooral het beeld voor ogen houden van de vrolijk lachende en spelende gezonde Zara, maar ik krijg van een aantal vrienden de feedback dat het zien van een foto toch wel helpt om al dit nieuws een plaatsje te geven. Daarnaast ook een foto van Isis, om te laten zien hoe die al gegroeid is!

20 november 2006
Zara knapt langzaam maar zeker op. De leukemiebehandeling is weer hervat, wat natuurlijk goed nieuws is. de dokters hebben er blijkbaar voldoende vertrouwen in dat ze dit weer aankan. Wel houden ze in de gaten dat ze niet neutropeen wordt (dit betekent dat de witte bloedcellen niet onder een bepaalde waarde mogen zakken, zodat ze een bepaalde minimale hoeveelheid weerstand blijft behouden en cellen heeft om tegen de schimmel te blijven vechten).
Zara moet nog helemaal herstellen, kan nog niet op haar benen staan/lopen. Ze heeft al wel weer in een loopautootje gezeten en in de speelkamer gespeeld. Kleine dingen, nietszeggend voor een gezond kind van haar leeftijd, maar juichend ontvangen door ons...
Ze maakt weer grapjes (moeilijk verstaanbaar, maar ze zijn er zeker) en lacht weer, doet spelletjes en toont interesse in belangrijke en onbelangrijke dingen om haar heen, waaronder als belangrijkste toch wel haar zusje Isis. Ze heeft haar zelfs wat slokjes melk uit een flesje gegeven en was vanmiddag boos op mij dat dat niet weer kon (ik had niet gekolfd...).

maar voor de duidelijkheid:
- de schimmel is nog niet weg, dat duurt lang voor die bestreden is en die kan dus steeds terugkomen als Zara neutropeen is, later in de leukemiebehandeling (maar dan zitten de doktoren er natuurlijk wel
bovenop met medicatie)
- de neusoperatie, waarbij een groot gedeelte van de schimmel is verwijderd, is ingrijpend geweest. je ziet aan de buitenkant alleen een ingedeukt neusje, maar vanbinnen ontbreekt er nogal wat kraakbeen, bot en weefsel. Zo ook een flink gat in haar gehemelte waardoor ze moeilijk praat, eet en drinkt. hiervoor zal ze tijdelijk een plaatje krijgen, maar later ook operaties (verschillende keren, op verschillende leeftijden, in ieder geval tot haar 10e). ook dat nog eens erbij...
- zara heeft een maand doodziek op bed gelegen. ze moet dus opnieuw beginnen met aansterken en haar spieren trainen. hiervoor krijgt ze fysiotherapie.
Het was een heel diep dal, dus we hebben nog veel te klimmen, maar we komen er wel, daar geloof ik zeker in! dat moet!

Vandaag heb ik Isis weer gewogen en ze weegt nu precies 6000 gram, op de gram af. Isis wordt een erg precies dametje denk ik zo: bij haar geboorte precies 4000 gram, nu precies 6000 gram; precies op de uitgerekende datum geboren, ...
En ze gedraagt zich gelukkig nog steeds geweldig: Isis huilt weinig, is een erg tevreden meisje dat makkelijk lacht, kijkt haar ogen uit en slaapt alle nachten door.
Dat was het weer zo'n beetje. we weten nog niet hoe lang we nog in Rotterdam blijven, maar gaan stiekem dromen van terugkeer naar Roosendaal... Als er mensen zijn die graag nog een keer langs willen komen in Rotterdam, neem dan even contact op om te kijken of en wanneer dit uitkomt.

op donderdag zijn er poppenspelers bij Zara langs geweest. Die werden toevallig net gefilmd voor een promotiefilmpje. Dat staat nu op hun site:
www.stichtingtik.nl/tikaanhetwerk_set.html

26 november

na de positieve mail van afgelopen week, nu ineens ontzettend slecht nieuws.
Het gaat niet goed met Zara. Ze heeft vrijdagnacht een aanval (soort stuip, epileptisch) gekregen, waarna ze overgebracht moest worden naar de intensive care. Omdat de aanvallen blijven komen, is er een MRI scan gedaan. daaruit bleek dat er teveel vocht (en daarmee druk) in haar hoofd zat en is er direct een operatie gedaan, waarbij een drain in haar hoofdje is ingebracht om de druk op haar hersenen te verlagen. Het extra vocht komt blijkbaar van een bloeding in een bloedvat bij haar hersenstam. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit met de schimmel te maken, aangezien dit heel dicht bij het neusgebied zit...
Er is een nieuw medicijn begonnen, wat onze enige sprankje hoop is, maar dat is ook alles: een sprankje hoop. Zara wordt slapende gehouden en heeft pijnmedicatie.
Geen idee op welke termijn we meer weten.

1 december

De behandeling was zonder hoop, er was geen menswaardig bestaan voor Zara meer in het vooruitzicht. Er is nog een test en een MRI gedaan om te zien in hoeverre de hersenen beschadigd waren, en dat zag er niet goed uit. Zara is niet meer bij bewustzijn geweest. De artsen konden niks meer voor Zara doen. Op 29 november is de behandeling gestopt. De familie heeft afscheid genomen en Zara is van de beademing gehaald. Maar Zara bleef nog een flinke tijd op eigen kracht doorademen. Op 30 november is Zara  's middags overleden in onze armen.

afscheid

Twinkle twinkle little star
How I wonder what you are
Up above the world so high
Like a diamond in the sky

     
Vol ongeloof en ontzettend verdrietig laten wij weten dat ons meisje ondanks haar enorme kracht de strijd heeft moeten opgeven.

                              
Zara

13 augustus 2003                          30 november 2006
Wrexham                                        Rotterdam

Dochter en de grote zus van

Martijn, Perla en Isis de Heer
Heuvellaan 31
4702 TN  Roosendaal
martijnperla@tiscali.nl

-------------------------------------------------

Zara ligt in het uitvaartcentrum Monuta/de Groen in Roosendaal. Wij gunnen haar een welverdiende rust.

De afscheidsviering is woensdag 6 december om 10.30 uur  in bosrijk gebied, want Zara was graag in de natuur. Ook kinderen zijn welkom bij deze viering. De lokatie is op de Wouwse Plantage in Zalencentrum De Nieuwe Kloof, Zurenhoek 5 te Bergen op Zoom. Aansluitend is er gelegenheid om persoonlijk medeleven te betuigen. Wij zullen daarna in besloten kring Zara naar het crematorium brengen.

Liever geen bloemen en kaarten, maar een donatie aan de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Hiervoor zal een collectebus aanwezig zijn of u kunt een bedrag overmaken naar giro 8118 tnv Stichting Kika te Utrecht.